Hírek a Warez világából.
Igyekszem elfogulatlanul összegyűjteni a Warez-zel kapcsolatos híreket egy csokorba.
Úgy gondolom, vagyunk egy páran még akiket érdekel...

Tor Project - egy nyílt forráskódú anonimitást biztosító szoftver



Immár egy évtizede nyílt forráskódú (és letölthető) az anonimitást biztosító szoftver.


A szoftver ellehetetleníti a számítógép bemérését, az IP cím megállapítását. Mind a kliens (ez jellemzően egy böngésző), mind a szerver gép elrejtésére alkalmazható. A Tor kliens programját futtató gépek, az ún. relék, alhálózatot (Tor network) alkotnak. Ez gondoskodik a láthatatlanságról. Itt is a web, azaz a HTTP a legnépszerűbb protokoll. De itt sem ez az egyetlen.

Hátránya, hogy lelassítja a hálózati forgalmat. Különösen a rejtett szerverek böngészésekor. Utóbbi esetben fél perces várakozás sem rendkívüli. Nem ez az egyetlen anonimitást biztosító SW, és nem is a leggyorsabb. De mégis ez a legnépszerűbb (százezernyi csatlakozó), mivel konkurensei fizetősek, vagy használatuk a Java borzalmaival jár.
Cikkem az anonim szörfölés alapjainak a bemutatására korlátozódik. Aki a gyakorlatban is foglalkozni kíván a programmal, annak a magyar Wikipédia jó kiindulópont. Itt egy hasznos kis leírás található – köszönhetően a szerkesztőknek. A másik (szintén bizonytalan elérésű, de mégiscsak elsődleges) forrás a projekt webszájtja.
A Vidalia nevezetű csomag letöltésével érdemes kezdeni. Ez leegyszerűsíti a telepítést, a konfigurálást és a hálózatba való bejelentkezést. Utóbbi egy-két kattintással megoldható (nem kell parancssorokkal bajlódni). Természetesen grafikus felületen (GUI).
De az én tesztgépemen (ami egy ásatag Win2000-es,) nem fut a Vidalia. Ezért külön mappába csomagoltam ki a Tor klienst és a Polipo nevű proxy szervert. Szövegszerkesztővel megnyitottam a konfigurációs fájlokat és leellenőriztem, hogy a portok helyesen vannak-e beállítva. Külön-külön DOS ablakban elindítottam a programokat. Végül a böngészőben beállítottam a proxy szervert. A sikeres belépést a felső kép demonstrálja.


A középső kép az IP címem elfedését mutatja be. A bal alsó sarokban fut az Internet Explorer, ami közvetlenül csatlakozik a Netre. Emiatt elárulja az IP címemet. A többi részt a Mozilla Firefox foglalja el, ami a Polipo proxy-n keresztül kapcsolódik a Tor alhálózatra.
Ebben az esetben mind a három program ugyanazon a gépen fut.
Konfigurálhatjuk úgy a Tor-t, hogy megadjuk neki a nyilvános webre való kilépés földrajzi helyét. (Pl.: ExitNodes de, ch, nl, se, fr ) Ez egyszerű módszert ad az internetcenzúra megkerülésére. Például egy kíváncsi, sanghaji koma át tud vele bújni a Kínai Nagy Tűzfal alatt.
Lehetőségünk nyílik továbbá a rejtett szerverek böngészésére. Ezek az .onion domain alatt találhatóak meg. Lásd az alábbi képet!


De ez már az Internet Pokol bugyra, ezért jó szívvel senkinek nem ajánlom. (Anarchisták, drogdílerek, stb.) Különben egy ilyen rejtett szerver feltelepítése sem ördöngösség. E sorok írójának is első nekifutásra sikerült.

Forrás: gepnarancs.hu

Ezen az angol nyelvű kisfilmen végigkövethetjük a telepítést és használatot pontról-pontra. 
Nem egy nagy ördöngősség...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése